Axel 24:a – 5 nya DM-guld

  • 2 jun 2024

Axel Elmblad i ny World Cuptävling och DM i sprint. Det var stora händelser första helgen i juni. Axel blev 24:a och i de två sprintmästerskapen blev det totalt 14 pallplaceringar.

Vi börjar med Axel som en vecka tidigare sprang World Cup i Schweiz och då med startnummer 1. Han kom då 33:a och var faktiskt åttonde och siste svensk.

I lördags var det WC-sprint igen i italienska Genoa och vår stjärna slapp att springa ut först. Dock med tidig start, men han gjorde ett bra lopp och landade som 24:a bland 123 startande. Det var en svår sprint där många hade problem att läsa kartan. Axel var 1.11 efter vinnaren, men blev fjärde svensk denna gång. Bra gjort!

Här hemma avgjordes årets andra DM-arrangemang då sprint-DM sprangs i Habo. Klubben hade närmare 30 löpare på plats och individuellt blev det nio pallplatser fördelat på två guld, tre silver och fyra brons.

Segrade gjorde Sara Ohlin som klart vann D20, 1.42 före tvåan. Det andra guldet knep Ina Skalberg i D55 där hon var 1.54 före tvåan. Carina Svensson var annars favorit och hon hade segern som i en liten ask. Dock glömde Carina att stämpla i en vägundergång och då hjälpte inte att hon vann alla övriga delsträckor.

Silver knep Maja Nylund i D12 (0.17 efter), Emil Ericsson i H35 och Erén Lång Albinsson i D70. Extra skoj att Emil knep plakett, vilken var hans första i DM. Brons knep systrarna Edith och Astrid Nilsson i D10 respektive D12 samt deras morfar Thomas Albinsson i H70 och Stina Andersson i D20. Härligt att Stina är tillbaka och knep DM-plakett.

På eftermiddagen var det stafett och BSOK:s facit var tre guld, ett silver och ett brons. Maja och Astrid försvarade sitt guld i D12 från förra året. Ina och Carina var enda paret som var anmälda i D55, men de gick ner i D45 – som de vann. Dock med lite tur då IKHP, som gick ut nästan sex minuter före på slutsträckan, inte blev godkända.

Tredje guldet tog som väntat Thomas och Kenneth i H65. Deras enda motstånd var IKHP, som inte blev godkända på första sträckan. Därmed tog de sitt tredje raka guld i denna klass och definitivt det enklaste.

Förra året erövrade August Grahn sin första DM-plakett då han tillsammans med Victor Hörnquist kom tvåa i H20. Nu sprang August ihop med Hjalmar Folkestad och i samma klass och det blev silver igen.

Sist men inte minst tog Stina Nilsson och Astrid Grahn brons i D14. Det var extra kul att de erövrade sina första DM-plaketter och gjorde det bland sju lag.

 

/ Sölve Andersson