Axel fick starta först

  • 26 maj 2024

Axel Elmblad var på söndagen tillbaka i orienteringens världscup. Det handlade om sprint i schweiziska Olten. Men, att starta som nummer 1 bland 129 är knappast någon vinstlott.

Sverige fick ställa upp med åtta herrar och Axel kom in sist av alla i truppen. Han var reserv, men Gustav Bergman lämnade återbud och då fick Elmblad ersätta.

Huruvida någon med startnummer 1 vunnit en sprint på den här nivån är oklart, men ytterst tveksamt om någon lyckats. Axel gjorde det inte, men var länge med högt upp i listorna. Dock kom en miss på en av de sista kontrollerna och vips flög värdefull tid i väg.

Det blev 33:e plats, slagen med 53 sekunder av vinnande Emil Svensk. En godkänd insats av Axel som säkert är revanschsugen på lördag då WC fortsätter i Italien och även då i sprint.

Här hemma var 18 ungdomar i Nässjö och sprang stafett, Lämmeltåget. BSOK hade två lag i såväl klass A som C.

I A-klassen landade laget med Maja Nylund, Alexander Carrigan, Astrid Grahn, Edith Nilsson och Salomon  Bjuvensjö på sjunde plats. Bästa insatsen svarade Salomon för genom att vinna slutsträckan där han gick ut som tia, men i mål som sjua.

Det andra laget blev åtta och kvintetten bestod av Astrid Nilsson, syskonen Svante och Stina Nilsson, Ottilia Albinsson och Karl Fälth. Svante gjorde bästa loppet då han blev tvåa på andra sträckan och förde sitt lag från nionde till andra plats.

Bästa BSOK-placeringen kom i klass C där Olaf Lenart, Astrid Nord och Sally Lust kom femma efter jämna insatser. Andralaget med Ronja Lust, Elna Undebeck och Tess Carrigan kom på 13:e plats.

Årets femte månad är snart slut och summeringen av Maj kommer förhoppningsvis under de första dagarna i Juni, som får en rivstart med sprint-DM i Habo.

 

/ Sölve Andersson