Axel får springa i världscupen

  • 20 maj 2024

Axel Elmblad har gjort en fantastisk vårsäsong och ständigt varit bland de främsta. Därför var vi nog flera som förvånades att han inte fick plats i den svenska VC-truppen till tävlingar i Schweiz och Italien. Men, som förste reserv är Axel nu klar för tävlingarna.

Det är på bekostnad av Sverigeettan Gustav Bergman. Han och hans hustru Helena väntar sitt andra barn, och på måndagen tog Bergman beslutet att hoppa av VC-premiärerna.

Som förste reserv är det BSOK:s Axel Elmblad som ersätter Sverigeettan på den individuella sprinten, som springs i både Schweiz och Italien. En annan smålänning, Växjös Gustav Runefors som numera representerar danska Farum Tisvilde, fyller Bergmans lucka i knock out-sprinten. Där är Elmblad nu förste reserv.

Alltså minst två starter för Axel och bra insatser kan innebära att han får plats i det svenska laget i sprintstafetten i Italien.

Program världscupen omgång 1 och 2 och SVT:s sändningstider:

Omgång 1, Olten, Schweiz
25 maj, knockout-sprint. SVT sänder 12.00-14.00.
26 maj, sprint. SVT sänder 12.10-14.40.

Omgång 2, Genova, Italien
1 juni, sprint. SVT sänder 13.00-15.30.
2 juni, sprintstafett. SVT sänder 15.30-17.00.

Det nationella OL-tävlingarna i södra Sverige ersätts framöver av sprint där DM i Habo blir något av höjdpunkt. Det blev ju mängder med plaketter i fjol då OK Vivill arrangerade.

Gångna helgen var det bara makarna Albinsson som tävlade. De drog upp till Värmland där Viking i Hagfors och Mangen i Mangskog arrangerade. Och, de vände hemåt med fyra triumfer. Alltså två segrar var. Thomas har därmed vunnit tio av tolv lopp medan Erén toppat åtta gånger på 17 starter där hon som sämst varit fjärdeplacerad.

 

/ Sölve Andersson