Bäst i Småland – äntligen

  • 5 maj 2024

Det svänger om BSOK i Tiomila. Förra året diskvalifikation, men den här gången var det revanschsugna löpare som tog sig an uppgifterna. Herrarna svarade för klubbens näst bästa placering någonsin och speciellt glädjande – ingen annan Småladsklubb var före i mål.

Det fanns några frågetecken som det nästan alltid gör när det handlar om tio sträckor i konkurrens av världselit och elitklubbar toppade ända ut i tåspetsarna.

• Skulle Linus Lundberg, som gått framåt väldeliga i vår, klara den tuffa startsträckan utan att tappa för mycket?

• Emil Auselius, klubbens stora äss i kavlar, dras med skada och en längre sträcka var riskabelt varför Emil sprang kortare bana.

• I vilken form var Oliwer Lundberg, som varit startman de senaste åren?

• Henrik Andersson, som inte sprungit en enda tävling i vår, hur ”rostig” var han?

• Karl Petersén, olycksgubbe i fjol då laget diskades, hade han nerverna i styr?

Men, i stort kom BSOK till start med ett lag där åtta man ansågs hålla riktigt hög nivå. Även Gustav Ohlin, som tävlar sparsamt, men aldrig gör bort sig i stafetter.

Linus klarade startsträckan med glans och växlade som 54, två minuter efter ledande lag. Emil tog över, passerade 42 lag och BSOK var på tolfte plats, 2.04 efter täten. Victor, är alltid pålitlig, så ock den här gången. Tappade tio placeringar, men var bara 3–4 minuter efter.

Där tog årets herrtävling paus i väntan på mörkret och långa natten (14,4 km) som Axel skulle springa. Axel ligger inte och lurar utan det är full fräs hela tiden. Han var framme som elva, men växlade som 19:e, bara 1.26 efter ledarna.

Då var det Oliwers tur och vilket lopp han gjorde. Han förde fram lilla Bredaryd till andra (!) plats, 1.19 efter IFK Göteborg. Oliwers växelplacering är nytt klubbrekord. Det tidigare hade Ragnar Collryd, som växlade på tredje plats 1966 då klubben blev 17:e, vilket är klubbrekord i slutplacering.

Gustav Ohlin på sjätte sträckan gjorde ett bra jobb, kom in som nr 10, fyra minuter efter ledarna. Närmare kom laget inte, utan på de fyra sista sträckorna tappades i runda slängar 50 minuter. I stället gällde för grabbarna att nå så bra slutplacering som möjligt.

Henrik växlade som 22, Karl som 26, Anton som 31 innan Filip bokförde klubbens näst bästa placering någonsin som 26:a.

Och, inte minst glädjande var att Bredaryds SOK blev bästa lag från Småland. Under många år har IKHP och Växjö ständigt varit före, men inte nu. Växjö blev 28 (tre minuter efter BSOK) och IKHP 63 (nio efter).

Grattis hela laget till en bländande insats!

 

PS! Dam- och ungdomslagets insatser redovisas i separat artikel.