Dags för årets tävlingar

  • 4 apr 2024

Under klubbens 83-åriga historia har arrangemang av orienteringstävling(ar) varit självklart. Det är nog inte många år som BSOK icke haft något nationellt eller större tävlingsarrangemang. Till helgen är det dags igen.

Precis som för två år sedan ordnas tävlingarna i Norrskogen norr om Fänestad. Arenan är vid gården Fridhem, alldeles norr om vägen som bär in i den fantastiska Norrskogen.

Förra året var konkurrensen om deltagare hård, men klart gynnsammare den här gången. Ändå kan man undra var orienterarna håller hus. Till lördagens medeldistans är 314 anmälda och till söndagens långdistans 329. Sannolikt har veckans ovälkomna snöfall påverkat negativt.

Bra väder lördag och söndag kan innebära en hel del efteranmälningar. Inte minst på grund av att Tibros trippelarrangemang blivit inställt.

Emil Auselius har lagt banorna till båda tävlingarna. Däremot är det olika tävlingsledare. Kenneth Waltersson basar på lördag och Håkan Svensson på söndag.

IKHP har största truppen på medeln med 32 deltagare följt av Växjö OK med 28 och Jönköpings OK 21. Vivill har största ortstruppen med dussinet jämnt följt av AOK och Stigen med elva, Vaggeryd nio, Gisle åtta, Reftele tre samt Burseryd och Skillingaryd med en.

Roligt är att huvudklasserna är stora. H21 har 35 löpare och D21 har 28. Profiler i dessa klasser är exempelvis Emma Eriksson, Eksjö, som är dotter till en av BSOK:s största orienterare genom tiderna, Jan-Olof ”Jino” Eriksson. Emmas mamma Carina Rosén Eriksson ställer också upp. Bland herrarna måste OK Stigen-fostrade Thomas Asp nämnas. Han springer normalt i H55 (!). Ett annat stort namn är Växjös Noel Braun, som vunnit JVM några gånger.

Seniorerna är färre på söndag, vilket nog beror på att Kolmårdskavlen avgöres samtidigt. Då är H16 med 21 och H50 med 20 följt av H21 med 19 största herrklassen medan D14 med 15, D21 med 14 och D16 med 13 är störst på damsidan.

Då är Jönköping största klubb med 39 följt av Växjö 38, Eksjö 35 och IKHP 21. Lokalt har AOK åter störst gäng med 17 följt av Vivill 10, VSOK 7, Gisle 6, Stigen 5, Reftele och SFK 2 samt Burseryd 1.

Sist men inte minst välkomnar vi lite extra tävlingarnas nordligaste deltagare. Han heter Gustaf Sparrevik och springer i H21 – för IFK Umeå (!).

 

/ Sölve Andersson