Summering av Julruschen

  • 21 dec 2023

”Det var inte långt kvar nu. Det visste han. Men smärtan i benen var brännande, pulsen låg på mörkrött och han hade svårt för att tänka. Farten var på väg ner men så dök bilderna upp. 

Bilder i huvudet från i somras när han heta dagar pressade sig gång på gång uppför de branta backarna på Knuts kulle. Minnena gav energi i benen och farten ökade igen. Nu var det bara sista kontrollen kvar, och sen till mål”

Det är ytterst oklart om det var så Axel Elmblad kände när han närmade sig målet på 2023 års Julruschen. Oavsett räckte hans lopp till seger, 48 sekunder före 2021 års segrare Emil Auselius. Det var andra raka segern för Axel och fjärde totalt. Flest segrar på herrsidan har Torbjörn Johansson, som vunnit sju gånger.

På damsidan vann norska Kristin Melby Jacobsen med landslagsmeriter i bagaget. Hon var dock endast 24 sekunder före vår egna Sara Ohlin som tydligt tar steg för steg i utvecklingskurvan. 

Totalt var det 63 anmälda till JR23 och något färre startande som sprang i den fina terrängen lite söder om Hillerstorp på en helt nyritad karta.

Så långt är det en spökskrivare som suttit bakom tangenterna. Här tar undertecknad (som tyvärr inte var i skick att deltaga) över:

Och, jag konstaterar med resultatlistan framför mig att Filip Trofast var trea och Linus Lundberg fyra på herrarnas långa bana. De var 1.28 resp. 2.42 efter Axel. Alltså vassa lopp av de fyra bästa. 

Men, det fanns ytterligare två banor som är värda att nämnas. På mellanbanan vann Filip Broling, hela 3.17 före Mats Nylund och 7.26 före Kenneth Waltersson. Bra lopp av de äldre gossarna, men oerhört glädjande att Broling sprang så bra. Förhoppningsvis är han på gång mot ett läckert 2024. 

Bästa dam på denna bana var Tuva Nylund på femte plats, bara en dryg minut efter ”Kåwe”. Även Tuva ser ut att vara på rätt spår igen.

Och, på åttonde plats hittas ett nyförvärv, Ann-Sophie Ohlin. Hon är mamma till Gustav och Sara, men det visste nog de flesta. Hur som helst: Ann-Sophie är välkommen och klubben har därmed ett starkt D50-lag.

Sist men inte minst, korta banan. Vann gjorde Stina Nilsson före lillebror Svante, som var en sekund före Gummarps-Maja.

/ Sölve Andersson