Göte Klang har avlidit

  • 1 dec 2023

En av BSOK:s första nyförvärv var Göte Klang som i många år orienterat i OK Reftele. Det finns många fina minnen av Klangs insatser, inte minst i budkavle. Men, nu har Göte lämnat jordelivet.

Göte Klang gick över till BSOK 1965 och fick omgående rollen som startman i de stora budkavlarna, som på den tiden var 10-mila, Sydsvenska 7-manna och Smålandskavlen.

Han fick förtroendet att springa första sträckan i klubbens 10-miladebut just 1965. Då växlade han på 60:e plats. Laget, där undertecknad var yngst, landade till slut på 105:e plats, två och en halv timme efter segrarlaget.

Vi som var aktiva på den tiden minns nog mest Götes insats i 10-mila året därpå, 1966 i Stavsjö i Kolmården. Han sprang även då startsträckan. Då var rapportering hur löpare och lag låg till synnerligen sällsynt. Men, i Stavsjö var första rapporteringen från den så kallade förvarningen, kanske en kilometer från växlingsplatsen. Det enda speakern rapporterade var:

”Täten har nu passerat förvarningen och först stämplade nummer 105 Bredaryds SOK”.

Karri Hämäläinen och undertecknad skulle springa de följande sträckorna och gissa om vi fick puls och nervdaller. Göte kom in som åtta och var då 13 sekunder efter ledande lag. Och, vilket ska understrykas, det var Göte som lade grunden till att BSOK den gången landade på 17:e plats, ännu i dag klubbrekord.

Klang var i övrigt med i BSOK:s lag som också nått sina bästa placeringar i 7-manna, tvåa 1975, och i Smålandskavlen, tvåa 1966.

Individuellt var Götes bästa insatser 17:e plats i långdistans-SM, tvåa och femma i SSM och i DM nådde han 19 pallplatser via sex guld, åtta silver och fem brons.

Göte Klang föddes 23 mars 1932 och avled 21 november 2023. Han blev alltså drygt 91 år.

 

/ Sölve Andersson