Axel åter på banan

  • 10 okt 2023

Missat klubbrekord i 25-manna, men det fanns ändå en hel del att glädjas över från visiten i Stockholmstrakten. Inte minst att Axel Elmblad var tillbaka i gänget.

Dagen efter 25-mannakavlen var det individuell medeldistans där åtta av 27 BSOK:are var topp-10-placerade. Två vinnare blev det. Att Håkan Svensson skulle ta hem H60 var väl ingen jätteskräll, men jobbet fick han ändå göra. Tvåan var bara tio sekunder efter, men någon mer hotade inte. Håkan  håvade därmed in 23:e vinsten i år.

28 vinster har Carina Svensson, men i huvudstad utkant blev det ”bara” femte plats. På sträcktiderna blev det tre röda markeringar, alltså tre bommar av ”grövre” art.

Vann gjorde emellertid Axel Elmblad och det var riktigt skönt. Han gjorde ett bra lopp i kavlen, men ett ännu bättre på medeln. Han sprang i H21-2 och var 1.48 före Joar Hertin, IKHP, och 2.10 före Anton Gunnarsson, som knep en finfin tredjeplats. Axel har ju varit borta från tävlandet några månader och förståndigt att han valde en klass under elitklass där pressen alltid är större. Kul att vår flerfaldige juniorvärldsmästare är tillbaka och positivt att han skyndar långsamt och ändå presterar bättre än man kan begära.

I övrigt från 25-mannamedeln:

2) Tomas Nilsson: jättebra presterat och ett bevis på att denne dolde talang kan få till det. Hela 171 löpare sprang i klassen medelsvår 3.

3) Anton Gunnarsson: nämndes ovan och han tog revansch på sig själv. Tror inte Anton var helnöjd efter stafetten,

5) Carina Svensson: redan nämnd och vi vet att Carina kommer igen. Det finns inget annat på hennes karta.

7) Maja Nylund: för det mest på topp-5, man här var det tuffare motstånd än normalt och hela 92 startande. Mer än godkänt till Maja.

8) Svante Nilsson: oftast på topp-3, men här var det hårdare konkurrenter och han var bara två minuter från seger. Mer än godkänt.

8) Ina Skalberg: kort och gott bra och bara lite över minuten efter Carina.

9) Moa Hansson: efter en bra stafettsträcka gjorde hon ett av sina absolut bästa lopp i år. En bra sporre inför vintern och högre satsning 2024 – hoppas vi.

25-manna slukar de flesta orienterarna vilket innebär att andra arrangörer är sällsynta. IS Kullen på Kullaberg ordnade dock en sprinttävling i Mölle.

Leif Söderlind var ende BSOK:are och han försvarade de vinröda färgerna på bästa sätt. Leif vann H60. Han låg femma vid åttonde kontrollen av 16, men  radade sedan upp åtta sträcksegrar och vann 22 sekunder före en dansk stjärna.

Säsongen lider mot sitt slut, men det finns ett antal tävlingar på menyn. Några i Göteborgstrakten och Höstrusket i Örkelljunga som sätter slutpunkt får man inte missa.

 

/ Sölve Andersson