75 BSOK:are sprang I Åre

• 29 jul 2023

För andra gången har O-ringens 5-dagars avgjorts i Jämtland. Det blev för klubben en lyckad vecka där 75 löpare gjorde 334 starter. Facit i övrigt blev 85 topp-10-placeringar på etapperna och hela 30 löpare på topp-10 totalt.

Sex löpare nådde pallen i detta 5-dagars då två vann, två kom tvåa och två kom trea. Att Håkan Svensson vann var ingen överraskning då han är Sverigeetta i H60. Men, han bjöds motstånd och fick nöja sig med bara en etappvinst. Den tog han fjärde dagen och då som först var han i totalledning. Den höll han säkert under jaktstarten och vann till slut med nästan sju minuter. Detta var Håkans nionde totalseger. Hans etappfacit var: 3–4–3–1–2.

Första totalsegern var det däremot för Sofia Skörde som toppade D45 Motion. Hon var liksom Håkan ganska jämn alla dagarna då hennes etapplaceringar var 5–5–4–13–3.

Silverplaceringar blev det för en duo som sprang Medelsvåra  banor. Det var Oskar Elmblad som sprang 4,0 km och Carl Johansson som kutade 3,3 km. Bronsplaceringar nådde Erén Lång Albinsson i D70 och Jonas Nilsson i H45  Motion. Noteras ska också att Klara Trofast blev totaltvåa då hon deltog de tre sista dagarna i 3-dagars.

Bakom pallplatserna hade klubben många som gjorde finfina insatser på de backiga och svåra banorna i Åretrakten. Maja Nylund var närmast pallen med fjärde plats i D11 och starka lopp presterade Victor Hörnquist sjua i H18 Elit samt Gustav Ohlin och Anton Gunnarsson som blev åtta respektive nia i H21-2.

Värda omnämnande är också Arne Andersson som i en stor H70 Kort-klass blev tia och Julia Bjuvensjö som var åtta i D50 Motion.

Förhoppningar fanns på elitseniorerna Axel Elmblad och Emil Auselius. Men, Axel kände sig inte i bästa skick och sprang bara de två första etapperna på öppna banan Svår 3,5. Som han dock vann.

Emil Auselius gjorde tre riktigt bra lopp i H21E och låg efter de etapperna åtta totalt. Tyvärr kände sig Emil sedan inte bra utan hoppade av årets tävling. Bittert, men förhoppningsvis kommer både Emil och Axel igen då det nalkas SM och Swedish League.

I och med 5-dagars är höstsäsongen inledd. Tävlingsprogrammet är ganska spretigt med få lokala tävlingar men desto fler längre resor och nya upplevelser.