Får Axel en VM-biljett?

  • 9 jun 2023

På måndag avslöjas vilka som ingår i Sveriges trupp till VM i Schweiz. Vår egen Axel Elmblad har svarat för en makalös vårsäsong under sitt första seniorår. Men, räcker det?

Steget från junior till senior brukar vara enormt. Ytterst få klarar av att tämligen omgående etablera sig bland de stora gossarna. Men, det måste vi konstatera att Axel gjort. Han är med i toppstriden i Swedish League och hans magnifika säsongstart innebar också att han kvalificerade sig till årets första World cup-sammandragning i Norge

Där fick Axel starta ganska tidigt i de två individuella loppen. Han fick alltså göra sina egna lopp utan någon som helst ”draghjälp” av andra duktiga elitlöpare. Hans insatser i Norge gav honom en sträcka i stafetten. Han fick springa slutsträckan i andralaget och fick tampas i stafettens hetaste getingbo. Det gjorde han charmant, sprang förbi och slog världsettan Kasper Fosser.

Nyligen har Axel och de svenska stjärnorna varit i Schweiz och sprungit tre VM-tester, två i medeldistans och efter det en långdistans i ruskigt tuff terräng.

När det gäller VM är två svenska herrar redan klara. Som regerande Europamästare har Albin Ridefelt en fribiljett i medeldistans och Martin Regborn en fribiljett i långdistans. Utan att ha full kontroll tror jag Sverige utöver de två nämnda får ställa upp med tre löpare.

Synnerligen självskrivet kommer Emil Svensk och Gustav Bergman att ingå i VM-truppen. Svensk var i VM-testerna nyligen 1–2–1 (utländska löpare borträknade) och Bergman var 3–1–3.

Innan testerna i Schweiz var Anton Johansson tillsammans med Bergman de två bästa. Anton sprang bra första dagen i Schweiz, men inte sedan. Hans svit var 2–13–12.

Det finns ytterligare fyra kandidater som lyckades bra i VM-testerna: Viktor Svensk 5–9–4, Isac von Krusenstierna 7–4–5, Axel Elmblad 6–8–7 och Simon Hector 4–5–10.

Jag är glad att jag inte är förbundskapten för Sveriges bästa landslag, ty de som har ansvaret har det inte lätt. Självklart vore det toppen om Axel Elmblad blir uttagen till VM, men vi ska inte vara ledsna om han får stanna hemma.

Hans tur kommer och han har ju redan visat att han har kapacitet. Det lovar gott och på vägen dit får Axel fortsätta att fajtas och jäklas med de stora gossarna.

/ Sölve Andersson