Tiomila – ett dystert kapitel

  • 22 maj 2023

Hade hoppats kunna skriva en lång jublande berättelse från Tiomila, men tyvärr blir den ganska kort. Efter godkänd start och 54:e plats efter två sträckor tog det tvärstopp. BSOK var diskvalificerat.

Sannolikt hade klubben aldrig haft ett så starkt lag på pappret som uppe i Skellefteå. Förväntningarna var höga, killarna hade en bra placering, gärna klubbrekord, i siktet.

Chansen till bästa insatsen någonsin fanns definitivt, men som alltid krävs att alla springer på topp eller rätt. Första sträckan är superviktig. Att tappa tid direkt kostar enormt. Anton Gunnarsson hade det tunga uppdraget, kom lite efter i början, men styrde upp loppet bra. Fyra minuter efter vid växling var ingen katastrof. Filip Trofast tog över, fick kanske inget sällskap av rang, men förde fram laget till 54:e plats, som då var åtta minuter efter.

Närmare kom BSOK inte. Debutanten Karl Petersén blev inte godkänd på den korta tredjesträckan.

• Vad hände?

– Karl var trött, tänkte inte klart och hängde på en kille som ”glömde” två kontroller. Ingen av dem märkte något. Så kan man kort sammanfatta det hela, skrev Håkan Svensson, som svar på en sms-fråga.

Att sabba en stafett är nog det värsta som kan hända en orienterare. Jag gjorde det 1975 (stämplade fel) och tillhör nu en skara på tio klubbkompisar som orsakat att BSOK inte blivit godkänt  i Tiomila.

Man är när det uppdagas totalt bedrövad.

– Det var Karl, tillägger Håkan.

Trots att laget var diskat fick övriga i laget springa vidare. Utan att de hade någon press på sig flöt det på riktigt bra.

– Vi får ta med de positiva bitarna att vi kom in som 23:e lag och tionde bästa svenska.

227 lag startade och faktum är att sämsta sträckplaceringen hade Anton som 69:a. Bäst var Viktor Hörnquist och Axel Elmblad på de två sista. Båda var 15:e på sina sträckor.

 

93 MINUTER EFTER

Damtävlingen sprangs på lördagen och klubben hade ett helt nytt gäng gentemot förra året. Då blev det 90:e plats, 64 minuter efter vinnarna.

Nu blev det 106:e plats sedan den pigga ”tanten” Carina Svensson susat förbi 20 lag på slutsträckan.

Placeringen får anses godkänd, men 94 minuter efter vinnarlaget är ganska mycket. I snitt tappade varje löpare närmare 19 minuter.

Nu glömmer vi 10-mila.

/ Sölve Andersson