10-mila blir grymt spännande

  • 19 maj 2023

Så är det dags för en av årets stafetthöjdare, nämligen 10-mila. BSOK är förstås på plats med dam- och herrlag och sett till fjolåret är det helt andra laguppställningar den här gången.

10-mila ska springas i Skellefteå och det måste vara nordligaste platsen någonsin. Våra löpare fick en ”smakbit” i torsdags då de flesta sprang Swedish League.

– De festa gjorde det bra och definitivt är vi motiverade, klargör Håkan Svensson i elitkommittén och en av lagens coacher.

• Har ni snackat något om målsättning?

– Vi ska gå igenom tävlingen med killarna i kväll. Ett mål för alla är att minimera misstagen och kan alla göra det finns möjligheter att vara bland de 20 bästa, kanske topp-15.

Det handlar då om herrlaget, som ifjol kom på 34:e plats.

– Årets lag är bättre, säger Håkan.

Så är det då flera tagit rejäla kliv framåt. Sju av löparna var med i fjol. Borta från förra årets lag är Håkan Svensson, Filip Broling och Henrik Andersson. De ersätts nu av Karl Petersén, Johan Runesson och Oliwer Lundberg (som förra året fick hoppas av sent då han inte var helt kurant).

Den ende som har samma uppgift nu som då är Emil Auselius. Han springer förstås ”långa natten” och är där ett pålitligt kort. Vad som talar för ett lyckosamt slut är att vi har en avslutare av högsta elitklass, alltså Axel Elmblad.

Damlaget kom på 90:e plats i fjol. Då sprang Moa Hansson, Katarina Östberg, Amanda Leo, Tuva Nylund och Stina Andersson. Amanda och Tuva skulle sprungit i morgon, men båda har lämnat återbud.

Därmed är det en helt ny kvintett som springer i de vin-röda blusarna. Laget från första till sista sträckan ser ut så här: Nicolina Moberg, Clara Samuelsson, Sara Ohlin, Maja Inghammar och rutinerade Carina Svensson.

Ett intressant lag, men de ska inte ha någon press på sig. Kan de nå en tvåsiffrig placering igen är det bra.

/ Sölve Andersson