Axel fortsätter imponera

  • 19 maj 2023

Att de som blir seniorer etablerar sig i eliten direkt är tämligen sällsynt. Men, nu kan vi i Bredaryds SOK stoltsera med att ha en av Sveriges absolut bästa seniorer, Axel Elmblad.

Grabben från Gynnås utanför Gnosjö gav BSOK mycket PR som pojk och junior. Han var då ständigt ett toppnamn i alla tävlingar. Från DM till SM och även junior-VM där det blev två guld. Hade sannolikt blivit fler om inte ett förmaksflimmer stött till och gjort framtiden osäker. Det var ju faktiskt så sent som i höstas.

Men, Axel kom igen och tränade på bra inför sin första seniorsäsong. Han gav fantastiska kvitton från landslagets tränings-tävlingar i Halland i januari och fortsatte med andraplaceringar i Sverigepremiären i Åhus. Smällde till med ett kanonrace i Mellbystrand med en tid som arrangörerna inte trodde var möjlig.

Mitt i april var det dags för eldprov i form av Swedish League i Valdemarsvik, medel och lång. Axel blev trea i båda loppen. Det gav honom en biljett till World cup-premiären i Norge. Bara det var otroligt – eller..?

Axel levererade även där med 16:e och 19:e-placeringar bland runt 120 konkurrenter och tidiga starter. Fick springa sista sträckan i Sverige 2 i stafetten och fick ge sig ut bland de bästa i världen. Då slog han dagens världsetta Kasper Fosser.

Nya SL-tävlingar följde i Eskilstunatrakten och Axel blev tvåa och femma. Och, femte plats blev det också i torsdags i Skellefteå. Fem SL-tävlingar med facit: 3–3–2–5–5. Axel Elmblad har etablerat sig i svensk seniorelit.

Fortsättning lär följa och VM-tester i Schweiz 3–6 juni blir oerhört intressanta.

/ Sölve Andersson