Axel slog igenom direkt

  • 2 maj 2023

Fyra månader. Det räckte för att Axel Elmblad skulle ta sig in i svenska A-landslaget. Och, lagets minsting visade ingen respekt utan tog för sig mot världseliten.

Två tredjeplaceringar i premiären av Swedish League innebar en biljett till World cup, som inleddes i Östfold, Norge. Axel hade på flera läger visat kvalitéer utöver det vanliga så förbundsledningen tvekade icke. Den lille BSOK:aren togs ut till första tävlingen i långdistans.

Det började med långdistans och att med tidigt startnummer landa på 16:e plats bland 123 startande var en debut med mersmak. I det loppet var Axel 6.17 efter segraren Kasper Fosser.

Som sexa bland svenskarna blev det start också på medeldistansen. Åter tidig start och det blev till slut 19:e plats bland 127, men bara 2.58 efter Fosser  – som vann igen.

Elmblads insatser innebar också en plats i stafetten där han fick slutsträckan i andralaget som uppgift. Alltså tuffast möjliga, ty alla lag har sina absolut bästa löpare på sista sträckan.

Och, Axel fick inleda sin uppgift i rena rama getingboet. Han gav sig ut på sjätte plats, men bara tolv sekunder efter ledande Schweiz som följdes av Finland, Norge 2, Sverige 1 och Norge 1. Gustav Bergman i Sverigeettan kopplade segergreppet och fick ett försprång han förvaltade suveränt. Kampen om övriga pallplatser var oviss ända fram till mållinjen, men det blev Finland och Norge 2 som fick kliva upp på pallen. Axel sprang i mål som femma och det lag han passerade var faktiskt Norge 1  med Fosser. Vilken skalp!

Ett stort gäng BSOK:are följde WC-tävlingarna på plats och de har i sociala medier synts på bilder tillsammans med världsstjärnor. Vilken upplevelse för våra yngsta.

BSOK-gänget sprang också publiktävlingarna och inte ens i Norge fanns någon som rubbade Håkan Svensson i H60. Två nya segrar kommer att bli många fler detta år. Bra insatser av de flesta, speciellt Carina Svensson (2+2), Maja Nylund (6+3), Mats Nylund 6+4), Emil Auselius (4+10 i Elit) och Sara Ohlin (7+13 i Elit).

Gångna helgen var klubben representerat på många tävlingar och nämnas bör Björn Andersson (1+3+2), Johan Runesson (5+7+5) och Victor Hörnquist och Kenneth Waltersson som vann i Habo. I Älmhult toppade Carina Svensson och Katarina Östberg och tvåa utöver Björn var Astrid Nilsson, Stina Albinsson och Erén Lång Albinsson = tre generationer !

Kommande helg blir den sista med skogs-OL. Sedan tar sommaren med massor av sprinttävlingar  över. Förhoppningsvis kommer många i vinröd tröja att kuta sprint-DM, individuellt och stafett, i Smålandsstenar 3 juni.

/ Sölve Andersson