Axel ledde i WC-debuten

  • 27 apr 2023

Axel Elmblad gjorde i dag, 27 april, debut i World Cup. Tävlingen sändes i svensk television och när sändningen började rapporterade Jakob Hård att Axel Elmblad sprungit i mål och ledde herrklassen.

Det hann inte passera fyra månader förrän vår stora stjärna Axel gjorde premiär i svenska seniorlandslaget. En fantastisk prestation sedan han grejat WC-biljetten genom två tredjeplaceringar i årets första Swedish Leaguetävlingar.

Sverige fick mönstra åtta herrar i WC-debuten i norska Östfold. Som debutant fick Axel ”finna sig i” en tidigare startposition. Han hade nummer 45 av 126 anmälda. Före sig i startfältet hade Axel inga mer kända namn utan stjärnorna fanns bakom och de allra främsta startade sist.

Axel fick göra sitt egna lopp och gjorde det bra och säkert. Han blev intervjuad av Jakob Hård och berättade att inledningen var bra och säker, sedan kom några missar på mitten av banan och på slutet kom också tröttheten. Inte att undra på i den tuffa Norgeterrängen.

Han fick sitta i ledarstolen ganska länge och successivt anades att det skulle kunna bli en slutplaceringen bland de 20 bästa.

Så blev det också då Elmblad bokfördes på 16:e plats tillsammans med rutinerade Albert Ridefelt, som förra året tog ett EM-guld.

Elmblad fick efterhand som loppet fortskred högt betyg av Jakob Hård och experten Mats Troeng. Och, visst är 16:e plats strålande av en seniordebutant.

Han var 6.17 efter vinnaren Kasper Fosser, Norge, som slog Emil Svensk och Martin Regborn med tre respektive nio sekunder. Gustav Bergman blev sjua, Anton Johansson åtta och Simon Imark 14:e.

WC i Norge fortsätter på lördag med medeldistans. Då finns ett gäng BSOK:are på plats för att heja fram Axel till en ny bra landslagsinsats.

/ Sölve Andersson