Axel slog till med besked

  • 13 mar 2023

Axel Elmblad övertygade i Hallandspremiären, men klubben gjorde totalt en stark helg. Av 32 starter resulterade hälften i topp-5-placeringar.

Sverigepremiären på Åhuskusten bjöd barmark, men lagom till Hallandspremiären var ”Kung Bore” på ett mindre trevligt humör. Från himlen dalade drösvis med snö ner och hemma hos undertecknad mättes snödjupet i trädgården till 20 centimeter.

Tack och lov var det inte lika mycket på västkusten, dock mer vitt på marken är barmark. Men, det hindrade inte entusiastiska BSOK:are att göra 32 starter, fördelat på 5 i nattävlingen. 16 i medeldistansen och så kom det mer snö natten till söndagens långdistans. Det innebar att vi var 11 vin-röda i Tylösand av 17 anmälda. Och, då hade tävlingsskogen klart mindre av det vita än på lördagen.

I fredagens natt-race var BSOK-kvintetten väl samlad. Alla fem landade på placeringar mellan två och fyra då Carina Svensson och Maja Nylund kom tvåa, Mats Nylund och Victor Hörnquist trea och Leif Söderlind fyra.

Den tävlingen sprangs i Skummeslöv i södra Mellbystrand och samma TC användes i lördagens medeldistans. Då var Axel Elmblad med och stal showen. Han susade runt H21-banan på 6,2 km innehållande 26 kontroller på 28 minuter. Arrangörerna trodde knappt sina ögon då Axel passerade mållinjen. Han skrev segertiden till 28.41, vilket var 2.54 före andre man. Axels kilometerfart var fantastiska 4.38 mot tvåans 5.07. Hur är det möjligt, hur bär han såg åt, hur hinner han med alla moment?

Lördagens nattkvintett var åter i farten och Carina kom åter tvåa, Maja fyra, Victor femma samt Mats och Leif sexa. Årspremiär med lovande facit gjorde Katarina Östberg tvåa och Björn Andersson trea.

Helgen avslutades i Tylösand där Håkan Svensson ritat kartan. Ett ord räcker om Håkans arbete: imponerande. Eller: ingen annan hade gjort det bättre.

Efter fyra andraplaceringar bröt – äntligen – Carina sviten och tog en överlägsen triumf i D55. Maja blev åter fyra medan Mats och Leif kom femma. Håkan var också med, sprang Svår 7 där han kom trea efter ett par seniorer och nämnas ska också att Ina Skalberg och Kenneth Waltersson bokfördes på sjundeplaceringar.

För undertecknad har målsättningen tidigare varit topp-10, men efter en mindre lyckad knäoperation plus att det andra knäet blir allt sämre gäller numera att undvika botten-5. Men, det ”sket sig” i Tylösand så det är bara att försöka få ihop allt lite bättre kommande helg i de två tävlingarna i Asige.

/ Sölve Andersson