Axel tvåa två gånger i premiär

  • 5 mar 2023

Den ”riktiga” tävlingspremiären ägde som vanligt rum samtidigt som Vasaloppsveckan avslutades. Axel Elmblad gav klara besked att han tänker tillhöra elitens toppskikt i H21.

OK Pan-Kristianstad arrangerar Sverigepremiären och årets två dagtävlingar sprangs i terrängen kring Furuboda Folkhögskola. Där bjöds mycket stig- och väglöpning och i terrängen var det många öppna och sandiga partier som skulle passeras.

Axel Elmblad blev tvåa både i medel- och långdistans. I medel var han en minut bakom Axel Granqvist, Ravinen, och i lången var han 2,5 minut efter Jonas Gustafsson, Kåre. Det blev en del missar, men ändå insatser som verkligen lovar gott för fortsättningen.

Att BSOK har duktiga veteraner är ingen hemlighet och det underströks igen. Håkan Svensson debuterade i H60, men visar inga negativa ålderstecken. Tvärtom är den gänglige Bröttjestads-grabben piggare än åtskilliga och i H60 lär det inte bli många som besegrar honom. Håkan vann överlägset båda dagarna.

Mats Nylund blir att räkna med i H55, tvåa och fyra i Furuboda. Carina Svensson var tvåa båda dagarna, men runt tre minuter efter omöjliga Cecilia Bratt.

– Och, hon är äldre än mig, suckar Carina, som dock lär komma igen och minska avståndet.

Mats och Carinas dotter Maja Nylund var enda ungdomslöpare från klubben. Hon är nu uppe i D12. Att det är stor skillnad mellan D10 och D12 besannades än en gång. Maja blev femma i båda loppen, vilket är bra. På sikt kommer hon att växa in med de svårare banorna.

Fjolårets uppstickare i H70 Thomas Albinsson (toppade då Sverigelistan) inledde säsongen med sjätte- och femteplacering.

– Har inte tränat något med karta under lång tid, förklarade Thomas före lördagens start.

Hustrun Erén inledde som tia i D70, men var redan dagen efter uppe på silverplats. Kenneth Waltersson gjorde premiär i långtävlingen och kom trea i H70. Han blir att räkna med.

Sist men inte minst konstateras att OIiwer Lundberg ser ut att gå mot ett bra tävlingsår. Elfteplaceringar båda H21-loppen är mer än godkänt i riktigt stark konkurrens.

Laholm och Halmstad arrangerar kommande helg. Tävlingen som hotas av vinter och snö, men vi får hoppas på det bästa. 

/ Sölve Andersson