Axel tvingas avstå JVM

  • 29 okt 2022

Efter lång tids frånvaro i tävlingsskogarna var Axel Elmblad tillbaka, gjorde direkt topprestationer och såg framåt mot junior-VM. Då drabbades han av förmaksflimmer.

Tävlingsmässigt har Axel svarat för fantastiska insatser under 2022. Han tog guld i natt-SM i april, tre veckor senare silver i sprint-SM och 11 juli vann han sprint i JVM. Avrundade sommaren med att överlägset kuta hem O-ringens 5-dagars. Där tog han fyra etappvinster och andraplacering i sprintetappen och vann totalt med 14.42 före andre man.

Sedan var han borta från tävlandet ändå till 8 oktober då han sprang slutsträckan för BSOK i 25-manna och där han förde fram laget till nytt klubbrekord. Dagen efter kom han tvåa i 25-mannamedeln, en vecka senare var han tvåa i medeldistans i Swedish League och dagen efter vann han jaktstarten och därmed hela ligan. Han såg verkligen fram mot de avslutande tävlingarna i JVM i Portugal.

Men, då kom nya problem och vi saxar från Johan Tryggs text på SOFT:s hemsida:

”Efter söndagens SL-lopp drabbades han dock av förmaksflimmer.

– Jag kände lite hög puls efter loppet i söndags, men det var inget jag tänkte så mycket på då. På måndag morgon kände jag dock att pulsen var oregelbunden. Det var något som inte stämde, det kändes att det inte var helt hundra, berättar Axel.

Han åkte till en närakut där det togs EKG och där det konstaterades att han skulle få göra en elkonvertering. (Elkonvertering är en behandling som ibland används när hjärtat inte slår som det ska. Man får en elektrisk stöt för att ändra hjärtats rytm så att det slår som vanligt igen. Under elkonverteringen är man sövd.)

– Jag är hemma och mår bra nu men det blir inget JVM vilket är riktigt tråkigt. Jag får träna lätt men inte tävla i nuläget, berättar Axel.

Det väntar ytterligare en utredning för att säkerställa att det inte är farligt att anstränga sig maximalt i framtiden.

– Jag hoppas jag får göra undersökningen så snart som möjligt. Jag tror inte det här är så dramatiskt men man vill ju vara på den säkra sidan. Det är ju inte helt ovanligt att idrottare som tränar hårt drabbas av förmaksflimmer, avslutar Elmblad”.