Axel tog hem Swedish League

  • 24 okt 2022

Nu är han tillbaka. Vi är nog många som varit lite oroliga när det gäller Axel Elmblad. Tack och lov är han på banan igen – och som han är det.

Swedish League avslutades senaste helgen i Strängnäs med medeldistans och förkortad långdistans med jaktstart. Axel har ju i några månader inte känt sig ”hundra”. Han lyckades i våras vinna sprinten i junior-VM i Portugal. Några skogstävlingar blev det inte där nere på grund av brandrisk.

Axel sprang senare 5-dagars i Uppland och imponerade väldeliga. Fyra etappsegrar (slagen endast i sprinten) och vann totalt med nästan en kvart. Sedan drogs rullgardinen ner. Han kom inte till start i någon DM-tävling och inte heller i SM, medel, lång och stafett.

Men, tillbaka var han i 25-manna och dagen efter i 25-medeln där han blev tvåa efter en norrman. Och därpå följde SL-avslutningen där han ju hade chans på totalsegern.

Valter Pettersson, Tisaren, slår till då och då och gjorde det i medel som han vann 27 sekunder före Axel som fick dela placeringen med samme norrman som vann veckan tidigare. Fyra i medeln kom Noel Braun, Växjö, som vunnit fyra deltävlingar och som toppade inför finalen. 

Axel var 40 poäng efter och i avslutande jaktstarten var varje poäng ”värd” en sekund. Elmblad startade sålunda 40 sekunder efter Braun. Full fräs från början innebar att Axel snabbt var ikapp och de följdes åt. Någon upploppsduell blev det inte eftersom Axel fick ett tillfälle att lägga in en stöt. Och, den var så kraftig att Braun inte förmådde komma ikapp.

Axel Elmblad vann därmed Swedish League i H20 och är därmed klubbens förste att vinna SL.

I samma klass hade klubben också Anton Gunnarsson som ju tagit enorma kliv denna höst. Anton startade som elva i finalen, men kom i mål som sexa. 

På tävlingar i Göteborg och Älmhult blev det också BSOK-framgångar. OK Älme bjöd på sprint och där gjorde kanske Salomon Bjuvensjö sitt bästa lopp hittills. Han blev finfin tvåa i H12.

Toppinsatser levererade Oliwer Lundberg och Håkan Svensson i den svårflirtade västkustterängen. Oliwer blev tvåa respektive etta i H21, som var huvudklass. Och, Håkan trivs när det är klottrigt och lurigt. Han utklassade sina konkurrenter.

Tävlingskalendern är framöver synnerligen mager och vi är nog ett antal av det äldre gardet som saknar Smålandskavlen och Sydsvenska 2-milen. Bedrövligt att sådana klassiker inte längre finns.

Axel Elmblad har emellertid några viktiga race kvar. Han drar snart till Portugal igen för att springa de tre lopp i junior-VM som fick ställas in i våras. 

Vi håller tummarna, Axel!