Topplopp men ingen medalj

  • 13 jul 2022

Axel Elmblad följde upp sitt individuella sprintguld i JVM med en fantastisk sträcka i stafetten. Ut som 14:e in som fyra, men det blev ingen medalj.

Den mixade sprintstafetten med två tjejer (sträcka 1 och 4) och två killar (sträcka 2 och 3) blev som väntat spännande och jämn. Axel ingick naturligtvis i svenska förstalaget som inte fick någon drömstart.

Alva Björk gjorde en större bom och kom in som 16 och då var laget 1.27 efter. Noel Braun, Växjö, tog över, plockade två placeringar och två sekunder. Axel tände sedan blågult medaljhopp då han växlade över till Alva Sonesson, Falköping, som fjärde lag och då var Sverige bara 22 sekunder efter.

Sonesson gjorde vad hon kunde, hon höll tidsavståndet, men blev passerad av ett lag och Sverige därför i mål som femma.

– Mitt lopp gick till stora delar väldigt bra. Jag gillar utgångsläget jag fick, jag tycker om att jaga och känner mig trygg med den uppgiften. Till en kontroll gjorde jag ett större misstag på cirka 20 sekunder, förutom det gick loppet bra, berättade Elmblad, för Svensk Orientering.

Veteran-VM i Italien fortsatte på onsdagen med kval i medeldistans. Erén och Thomas Albinsson gjorde debut i mästerskapen och var kanske ”lite rostiga”. Thomas blev tolva i sitt heat, men var tolv minuter efter vinnaren. Erén var 16:e, drygt 16 minuter efter. Men, båda bör få springa A-final i morgon.