Filip – du är inte ensam

  • 19 jun 2022

Söndagen 19 juni 2022 kommer länge att vara en dag som Filip Trofast vill glömma. Hans misstag i Jukola kostade ett klubbrekord. Tungt, tungt, tungt, men du är inte ensam, Filip.

Det är förmodligen ingen större tröst innan allt fått lite distans. Jag vet själv, en majdag 1975 var det jag som sumpade en – kanske – bra placering i 10-mila.

Men jag var inte först att förstöra för klubben i 10-mila. Faktum är att under de år BSOK sprungit landets största budkavle så ha klubben blivit diskvalificerad, eller icke godkänd (som kanske lättar på bestraffningen en aning?) hela nio gånger.

Förste syndaren var Evert Stenström 1968. Det var på den tiden då vi hade startkort med oss i kartfodralen. Evert råkade tappa sitt startkort som man tryckte stämplar på. Och, utan startkort efter målgång fanns ingen välsignelse. Då diskades man.

Evert sprang då sträcka 4 och det gjorde jag 1975. Det var en nattsträcka, tredje kontrollen var en mosspets och jag läste kodsiffran i svag lila text till 85. Var på väg då det lyste rött i buskarna, en kontroll och kodsiffran var 85. Oj då, så snabbt och enkelt jag tog den, hann jag tänka innan resan fortsatte och jag avverkade resten tämligen bra eller gjorde en av mina bästa 10-milasträckor.

Men, när jag stod i duschen hörde jag speakern som efterlyste ledare från Bredaryds SOK. Vad i h-e, tänkte jag. Jo då, mardrömmen besannades. Jag hade stämplat fel. Jag skulle stämplat vid nr 83 som fanns 100 meter norr om 85:an.

Den felstämplingen hängde i länge. Tack och lov dunstar sådana här diskvalificeringar, men det kan ta tid.

Just sträcka 4 och även 3 på 10-mila har visat sig vara förrädiska för BSOK i 10-mila. Sex av de nio gånger klubben har diskats har det varit på dessa sträckor. 

Här är de sju övriga 10-milalopp som BSOK blivit oplacerat i:

1981: Ulrik Nilsson (str. 3), lämnade över fel karta sedan han gjort sitt lopp (godkänt!).

1986: Thomas Albinsson (3), stukade en fot och kunde inte springa vidare.

1990: Stefan Johansson (10), hoppade över en kontroll.

1996: Tony Larsson (4), stämplade vid fel kontroll.

2004: Henric Johnsson (6), utgick (vet dock inte varför).

2007: Tommy Ask (2), skada (vet ej närmare).

2017: Axel Elmblad (3), ej godkänd (vet ej varför).