Till Finland med förhoppningar

  • 15 jun 2022

Efter flera fina stafettinsatser är klubben på väg till Finland för att springa Venla- och Jukolakavlen. Kanske de mest prestigefyllda stafetterna i form av fler deltagare än svenska 10-mila.

Årets tävling i Mynymäki norr om Åbo har samlat 1 580 herrlag och 1 426 damlag. Jukola handlar om sju sträckor medan damernas Venla har fyra sträckor. BSOK har anmält ett herrlag och två damlag.

Peter Thelin är elitledare och säger så här om lagen:

– Herrlaget är det bästa vi kan mönstra och det är rimligt att klubbrekordet ska förbättras. Damlagen är ganska jämna, det ska inte skilja mycket mellan dem.

Herrarnas bästa placering i Jukola är från 2000 då laget kom på 52:a plats. Men, herrarna har fler fina placeringar, 57:a 1994, 60:e från 1989 och 64:a 1996. När det gäller damlaget är bästa placeringen 68:a från 2011. Klubben har vidare varit 71:a 1989 och 81:a 2018.

– Många topplag har tappat folk då VM följer en vecka efter Jukola. De flesta VM-löparna avstår Finland, vilket bör betyda att tempot längst fram inte är lika högt som när alla är med. 

• Formen hos BSOK-löparna?

– Alla sju tränar för fullt. Linus och Filip har haft lite förkylning, men är åter i gång. Oliwer hade en längre sjukperiod, men är nu helt frisk. Tjejerna är skadefria och har tränat bra.

Noterbart är att de finska stafetterna rakt igenom har gafflade sträckor. Det gäller att ha huvudet på skaft. Någon lätt orientering handlar det definitivt inte om.

– Våra yngre löpare kommer att få mycket rutin av helgens tävlingar, lovar Thelin.

Lagen har presenterats tidigare här på hemsidan och så här någon dag innan har inga återbud kommit.

Vi håller tummarna och hoppas klubbrekorden ska förbättras. Möjligheterna finns absolut.