Axel tog ny SM-medalj

• 15 maj 2022

Även i årets andra SM-tävling såg Axel Elmblad till att Bredaryds SOK fanns med bland klubbarna som fick kliva upp på prispallen. Axel tog silver, slagen med 14 sekunder.

SM-helgen i Göteborg inleddes på lördagen med knockout-sprint. Elmblad och Emil Auselius var klubbens representanter. Att det inte var fler bottnar förmodligen i att det bara finns dam- och herrklass i denna disciplin.

Båda tog sig utan problem vidare från kvalheat. I kvartsfinal blev Emil femma och det var färdigtävlat. Axel blev trea i sin kvartsfinal och därmed bland de 18 som fick springa semifinal. Där stämplade Axel fel, men troligen hade han inte varit bland de två bästa, vilket krävdes för final.

Sin vana trogen kom Axel igen med besked i den traditionella sprinten. Han vann kvaltävlingen med en marginal på nio sekunder till tvåan. I finalen fick han starta sist av de 40 medaljaspiranterna, men tappade nog guldet redan under första halvan då han var 20-talet sekunder efter Valter Pettersson, Tisaren. Närkingen ledde H20 från start till mål. Axel avslutade starkt, men var 14 sekunder efter. Dock med klar marginal till tredjeplatsen.

I samma klass gjorde Anton Gunnarsson åter en bra SM-insats. Anton var åtta i kvalet blev 13:e i finalen, 1.54 efter vinnaren.

Stark insats gjorde också Emil Auselius i den stentuffa H21-klassen. Han blev 15:e bland 42 A-finalister och var bara 1.07 efter segraren Ruslan Glebov, Ravinen. Och, då hade Emil en kilometerfart av 3,39. Ruskigt imponerande!

Ett kliv i rätt riktning tog Stina Andersson. Hon var tolva i kvalet och kom 19:e  bland 42 i A-finalen. Bravo!

Victor Hörnquist sprang bra, men det gjorde många i H18. Victor var 1.36 från segern, men blev ”bara” 29:a. Maja Inghammar var också med och vidgar kunnigheten mer och mer. Det är ju första året hon springer på den här nivån. Fick springa B-final där det var jämnt och 1.26 efter den bästa är klart godkänt.

I samband med knockout-SM på lördagen arrangerades också nationell medeldistans. Där fanns bröderna Lundberg med. Båda övertygade då Oliwer, tillbaka efter sjukdom, kom femma och Linus var tia  bland 34 deltagare.