Kan Oliwer springa 10-mila?

  • 5 maj 2022

Årets budkavlehöjdare står för dörren, nämligen 10-mila som ska avgöras i Kilsbergen med Ånnaboda som högsäte. Givetvis är BSOK med och gör intressanta starter.

Dock hänger ett stort frågetecken i luften. Hinner Oliwer Lundberg repa sig för att medverka?

– Han har inte känt sig bra sedan i påskas då han blev krasslig efter Stigtomtakavlen (där han gjorde en bra startsträcka), säger elitledaren Håkan Svensson.

Och, i damlaget har ett återbud redan kommit, då Linnea Skalberg på grund av förkylning utgått.

– I kavlar av det här formatet får man räkna med 20 procents bortfall, konstaterar Peter Thelin, som också är med i elitledningen.

Laget som är anmält ser ut så här: Sträcka 1 (11,3 km): Oliwer Lundberg, 2 (7,0): Linus Lundberg, 3 (11,3): Anton Gunnarsson, 4 (7,0): Gustav Ohlin, 5 (15,5): Emil Auselius, 6 (6,0): Victor Hörnquist, 7 (6,0): Henrik Andersson, 8 (7,0): Filip Broling, 9 (9,6): Filip Trofast, 10 (12,2): Axel Elmblad.

– Eftersom det är ovisst hur det blir med Oliwer har vi både en plan B och en plan C, berättar Håkan och avslöjar hur B-planen ser ut:

– I den kör Axel första sträckan, Oliwer tar fjärde, Gustav sjätte, Victor sjunde, Henrik nionde och Filip tionde.

Men, om Oliwer Lundberg inte kan springa får C-planen tas till.

– Då går Gustav och Victor tillbaka till de sträckor de har i A-planen, medan jag själv, en gubbe, får hoppa in på sjunde sträckan, avslöjar Håkan.

Även om Håkan inte har seniorernas tempo är hans Sveriges bäste H55-löpare och vi behöver inte vara rädda att den gode Svensson ska springa vilse eller tappa en massa tid i orienterandet.

BSOK:s klubbrekord är 17:e plats, vilket nåddes redan i andra starten 1966. Det är svårslaget, med tanke på oerhörd bred och stark konkurrens.

• Eller vad har ni för målsättning?

– V har inte pratat om placeringar utan om att minimera misstagen. Målet är att var en och ska göra prestationer så rena som möjligt, säger Peter.

Herrtävlingen startar runt 21.30-tiden på lördag.

Dam- och ungdomslag

Damkavlen springs på lördag eftermiddag och efter Linnea Skalbergs återbud ser BSOK:s lag ut så här: 1 (6,9 km): Moa Hansson, 2 (6,0): Katarina Östberg, 3 (9,3): Amanda Leo, 4 (5,3): Tuva Nylund, 5 (8,1): Stina Andersson.

Här saknas Clara Samuelsson och Maja Inghammar, på grund av högskoleprov.

Klubben har också anmält ett andralag i damklassen, men från det utgår en förkyld Carina Svensson.

– Osäkert om vi får ihop fem löpare. Eventuellt i ett kombinationslag.

Först ut på lördagsförmiddagen är ungdomskavlen och BSOK mönstrar ett ungt gäng där uppgiften är att se och lära. Laget består av, 1 (3,7 km): August Grahn, 2 (3,0): Astrid Grahn och Maja Nylund, 3 (3,7): Lova och Klara Nydén, 4 (4,6): Mio Hammö.

Utöver Håkan och Peter coachas lagen också av Magnus Trofast och kvartetten Carina Svensson, Mattias Gunnarsson, Sofia Skörde och Patrik Andersson håller i bitar som mat, resor och förläggning.