Ivar Eriksson har avlidit

  • 9 apr 2022

En trotjänare och en veteran med ett väldigt långt idrottsliv har gått ur tiden. Ivar Eriksson, stor profil i Bredaryd, BIK och BSOK föddes 27 december 1927 och avled 3 april 2022. Han blev alltså drygt 94 år.

Ivar växte upp i Vissö, men när föräldrarna Ingeborg och Erik blev äldre köpte Ivar en tomt  av undertecknads föräldrar på Lundavägen mitt emot Ewes Stålfjäder AB. Bredaryd växte och Ivars hus fick Parkvägen som adress. Där bodde han till sin sista dag i livet.

Frånsett det militära var Ivar sin hembygd trogen i hela sitt liv. Han arbetade på Ewes Stålfjäder från 1948 till 2006, alltså i 58 år. Vi är nog flera som minns Ivar för hans goda minne. Han var otrolig på resultat och tider och inte minst årtal.

Han var en renlevnadsman som levde sunt och han var mån om sin kropp med daglig träning i alla år. När Rocknevallen byggdes om med löparbanor runt planen var Ivar den som definitivt sprang flest varv runt banan. Han tävlade under många i friidrott för BIK, men gick över – eller värvades – till Wärnamo SK för att på 1970-talet byta klubb till BSOK. 

Långlöpning blev populärt och allt fler i Bredaryd sprang sådana lopp. 1973 bildade BSOK en friidrottssektion och startade då också Bredarydsloppet. Ivar var en av de mest engagerade och han ingick i sektionen i alla år. Han sprang också loppet flera gånger och är bokförd som segrare fem gånger.

Annars började hans idrottsliga verksamhet i BSOK redan 1945 då han också blev medlem. Klubben deltog i cykeltävlingen Västboloppet i Burseryd och detta år vann BSOK lagtävlingen genom Eskil Gisslander, Nils Petersson och Ivar Eriksson.

Under åren i BSOK erövrade Ivar 1985 ett brons i veteran-SM i halvmaraton i klassen M55. Han vann tre DM-guld och tog två silver och två brons. Han fick klubbens bragdguld 1977 då han vann 12 av 18 långlopp. I de sex lopp han inte vann kom han på andra plats. Han fick flera utmärkelser från såväl Smålands Friidrottsförbund som Svenska Friidrottsförbundet.