Axels nionde SM-medalj

  • 6 nov 2021

Han gjorde det igen. Axel Elmblad infriade förhoppningarna och knep silvret då natt-SM avgjordes i Stockholmstrakterna. Därmed har Axel nio SM-medaljer, klart flest i klubben.

Det har varit en lång säsong för vår stora stjärna där urladdningen kom i september i Turkiet. Länge ska vi minnas att då erövrade Axel två guld och ett brons i junior-VM.

Att sedan hålla form och fokus är inte enkelt, men Axel har fortsatt på hög nivå även om Viktor Svensk, hans ständigt värste konkurrent, varit före den senaste tiden. Det var också Stora Tuna-löparen som var före Elmblad i detta SM.

Svensk öppnade nattens lopp ursinnigt och toppade de tre första sträckorna. Samtidigt tappade Axel 19 sekunder på första lyktan, 36 på andra och 1.36 på tredje. På den sträckan var Axel bara 36:a och totalt låg han nia 2.31 efter Svensk.

Då vässade Elmblad klorna och vann de tre följande sträckorna. Han var då uppe på femte plats, 1.49 efter. Vid nästa kontroll var Axel tvåa och så för gott. Men, Viktor Svensk tog ett antal sträckvinster och kunde skriva segermarginalen till klara 2.45.

Axels silver satt också bergsäkert då han var 1.12 före tredje man och fyran var tre och en halv minut efter.

Axel Elmblad har alltså bärgat nio SM-medaljer. Sex av dem är guld, två silver och ett brons. Två av dem är erövrade i ungdoms-SM. Han har medalj i alla discipliner utom ultralång. Men, den nollan kan Axel radera ut i morgon då ultra-SM för juniorer avgöres, också det i Stockholmsskogar.

För BSOK i övrigt noteras bra insatser av Emil Auselius, Johan Runesson och Filip Trofast i H21. Här deltog 73 löpare och Emil landade som 16:e, Johan som 20:e och Filip som 33:a. Bravo!

Bravo utropas också till Filip Broling i H18. Han kom på 20:e plats bland 68 startande. En fin placering nådde Anton Gunnarsson i H20 då han var 17:e medan Stina Andersson blev 38:a av 60 i D18.

Så totalt: Ett klart godkänt SM av BSOK:s deltagare!