Klubben har 26 VM-guld

  • 11 okt 2021

Fantastiska siffror kunde noteras då DM-statistiken summerades. Men, vad sägs om världsmästerskap där BSOK har 26 uppsättningar guld(!).

Många kanske trodde att Axel Elmblad är den ende som tagit VM-guld. Han vann ju två distanser, medel och stafett, i årets JVM plus ett brons i sprint. Men, han är inte ensam.

Axel har på sin meritlista också två andra guld då han 2019 vann medel och lång i skol-VM. I de sammanhangen noteras också att Emil Auselius, 2017, knep ett silver och ett brons.

Fyra världsmästare har klubben när det gäller veteran-OL. Carina Svensson har vunnit två gånger, Håkan Svensson, Åsa Wadensjö Leo och Mats Nylund en gång. Åsa har dessutom ett silver.

De flesta VM-gulden har dock klubben erövrat inom OL-skytte. När den grenen fanns på klubbens meny noterades åtta individuella VM-guld och nio i stafett. Alltså 17 guld totalt plus sex silver och fyra brons.

Emelie Eklöf var suverän med åtta guld, tre silver och ett brons. Carina Svensson lade beslag på fyra guld, två silver och tre brons och i veteranklasser tog Mats Nylund tre guld, Tony Larsson två guld samt Arne Andersson ett brons. 

Andra stora mästerskap med fina BSOK-resultat är nordiska mästerskapen (NM) där Carina varit med och tagit silver i stafett och Isak Bergman har varit sexa plus femma i stafett.

I ungdoms-EM ingick Axel i Sveriges bronslag i stafetten 2019 och Emil Auselius var sjua på gången 2018. Agnes Leo var med i junior-EM 2013 och blev då tia i sprint och var med i stafettlaget som kom sjua.

Nästa sammanfattning i samband med BSOK:s jubileumsår blir SM och då utlovas nya fantastiska siffror.