Axel Elmblad var kung i JVM

  • 10 sep 2021

Vem är världens bäste OL-junior? Jo, det är Axel Elmblad med Bredaryds SOK som klubbadress. Efter sprint-brons och medel-guld såg Axel till att Sverige tog guld också i stafetten.

Definitivt kan BSOK anses var en ung och pigg 80-åring. Det var ju i söndags klubben passerades 80-strecket. Det var samma dag Axel Elmblad sprang till sig ett brons i Junior-VM:ets inledande sprint. Om det stannat vid det hade nog alla varit belåtna.

Men, det var bara början på Axels väg till kungatronen i detta VM. Kvalet i medeldistans klarade hanl utan problem (trea i sitt heat). Varpå han slog till med dunder och brak i medelfinalen. Axel tog guld med den hittills största segermarginalen i JVM:s historia i denna disciplin – över två minuter.

Långdistans är Sveriges sämsta gren, inte minst på seniorsidan. I detta JVM skönjdes inga nya hopp. Icke en enda blå-gul medalj. Närmast var en bronsmedalj för Axel Elmblad, men den ”pengen” gick upp i rök. Axel hade hoppat över en kontroll och puttades längst ner i resultatlistan utan placering. Snopet.

Men, så återstod stafetten och det var taggade svenska juniorer som antog uppgiften. Axel var ute efter revansch och skärpan var total. Noel Braun från Växjö bäddade perfekt som trea på startsträckan. Viktor Svensk, dalmasen, tog över och förde Sverige till ledning, 1.20 före Schweiz.

Axel hade slutsträckan och som han sprang. De jagande lagen plockade inte tid. De var som närmast 1.24 efter, men till målet kom Axel som vinnare och klockan tickade 1.58 innan Ungern erövrat silvret.

Med två guld och ett brons var BSOK-Axel utan diskussion JVM:ets kung!