Axel jagar medalj i JVM

  • 4 sep 2021

Förra helgen sprang Bredaryds SOK:s Axel Elmblad hem sitt tredje raka guld på SM i medeldistans. I morgon ska han konkurrera med världseliten i junior-VM som inleds med sprint.

– Gör jag riktigt bra prestationer vet jag att jag kommer att vara med i toppen, säger 19-åringen.

I morgon inleds junior-VM i Turkiet med sprint. Kommande dagar ska även juniorvärldsmästare i medeldistans, långdistans och stafett koras.

En av de tolv svenska löpare som representerar blågult på mästerskapet är Bredaryds Axel Elmblad, som för en vecka sedan blev svensk mästare i medeldistans i H20 efter en sekundstrid med landslagskollegan Viktor Svensk, Stora Tuna.

– Att få med sig ett SM-guld innan junior-VM betyder riktigt mycket faktiskt för självförtroendet. Vi svenskar är bra på internationell nivå, så att vara bland de bästa på SM visar att man har goda förutsättningar även på JVM, säger Elmblad.

Den svenska truppen har varit på plats i Turkiet sedan i måndags för att förbereda sig. Framför allt har löparna fått träna i och känna på de tre olika terrängtyperna som väntar, som skiljer sig markant från den på hemmaplan.

– Det finns väl inget som är riktigt likt här i Sverige. Även fast man har försökt att hitta liknande områden att träna på hemma har det varit väldigt svårt, säger Elmblad och fortsätter:

– Det är väldigt grönt och mycket taggbuskar, blandat med mycket gula områden. Långdistansen kommer nog att bli lättlöpt och en hel del vägval med en del kupering också. Vi skulle väl ha runt 500 höjdmeter på 11 kilometer, så det blir en hel del. Men det tror jag passar mig. Jag vet att jag är stark fysiskt och jag vet att det kommer att bli fysiskt krävande. Det ser jag fram emot.

• Har du någon favoritdistans?

– Jag tror att jag har bra chanser på alla distanser egentligen. Sen värdesätter jag väl skogsdistanserna lite mer än sprint. Men just när det gäller skillnaden mellan medel och lång finns det egentligen ingen. Där värdesätter jag båda lika högt och går in för det lika hårt.

Målsättningen är att springa så bra som möjligt på samtliga lopp.

– Jag vill göra riktigt bra prestationer på alla lopp, och om jag gör det vet jag att jag kommer att vara med i toppen. Då är jag säker på att topplaceringarna kommer med, säger Elmblad.

Någon medalj kanske?

– Ja förhoppningsvis. Det skulle inte sitta fel.

Källa: Artikeln är hämtad från Orienteringsmagasinet och är skriven av Sara Malmborg.