Axel svensk mästare – igen

  • 28 aug 2021

Han är bra, han är bättre, nej han är bäst. Axel Elmblad gjorde det igen. Sprang hem sitt sjätte SM-guld vid medel-SM i Norrbotten.

BSOK har genom åren skolat och haft många duktiga orienterare, men jag tar risken och utnämner Axel Elmblad till den främste. Det är få som håller så hög högsta-nivå som Gynnåsgrabben och det är ingen i klubben som vunnit SM sex gånger.

– Har ju tre i medeldistans, ett i lång och ett i stafett, minns Axel.

Och, så ett, det första, i ungdoms-SM, 2017.

Det sjätte SM-guldet summerade Axel så här:

– Lite segt från start, men så brukar det vara i sådana här tävlingar. Annars var första halvan bra trots 40 sekunders bom. Sämre på andra halvan där det var svårt i sista berget och det blev lite onödigt spännande.

Ja, pulsen ökade nog hos Mats Abrahamsson och andra trogna supportrar när de följde SM via livesändningen. Axel hade ledning med 1.02 vid radio-1 och 1.07 vid radio-2. Sedan dröjde hans ankomst till förvarningen, men han kom och var då bara 14 sekunder före fruktade Viktor Svensk. Dalmasen gav järnet på slutet, men Axel höll undan och vann med fem sekunder. Puh…

En ny glädjande seger och lika roligt var att Anton Gunnarsson ”älgade” in som fyra i samma klass. Anton har ju haft några motiga eller tunga år, men verkar nu vara på gång med raska kliv. Härligt!

Vi glädjer oss också åt nyförvärvet Johan Runesson som ju valt att springa för BSOK i SM-tävlingarna. Johan landade som åtta i H21, bara en dryg halvminut från silver.

Nu laddar vår elittrupp uppe i norr om för söndagens stafetter. Flera är i galet fin form, andra är revanschsugna till max.