Johan Runesson klar för BSOK

  • 30 jul 2021

30 juli 2021 kommer att vara en speciell dag i BSOK-historiken. Det var då klubben förärades med en världsmästare i sina led. Nämligen Johan Runesson, skolad i OK Vivill.

Efter uppväxt i skogarna kring Smålandsstenar vidgades vyerna för Johan Runesson. OK Tisaren i Hallsberg blev nästa klubb och där vann Johan USM. Nya klubbar följde och meritlistan vidgades. Han blev senior och bytte till Göteborg-Majorna för att få springa i bra stafettlag plus att utvecklas bland klubbkompisar som var bättre än han själv. 

2016 togs nästa kliv då han flyttade till Tammerfors och Tampereen Pyrintö där han var 2017–2019. Sedan blev det IFK Lidingö där han anställdes som klubbtränare.

– Men, jag lämnade det jobbet i juni och är nu anställd på idrottsgymnasium i Sollentuna, berättar Johan Runesson, som hunnit bli 31 år.

Och, det är en diger meritlista Runesson fått ihop: Guld och brons i stafett-VM, tre guld och tre silver i junior-VM, ett silver och ett brons i NoM, guld och silver i senior-SM, tre guld, fem silver och två brons i junior-SM och ett guld i ungdoms-SM.

BEHOVDE EN SM-KLUBB

Men, han har definitivt inte fått nog. Därför återvänder han till Tampereen Pyrintö, som tävlingsklubb.

– Jag vill väldigt gärna vinna Tiomila och Jukola, klargör Johan.

För att lyckas med sådant krävs att man är i en oerhört stark klubb. Dit hör den finska klubben.

• Men, vad ska han göra i BSOK?

Svenska orienterare som tävlar för utländska klubbar får även springa SM-tävlingar, men får då – så klart – inte tävla för den utländska klubben.

– Så, jag behövde en klubb att tävla för i SM. Och, jag ville gärna komma till en klubb med lokal koppling till min hembygd. Jag har varit väldigt noga med att jag inte ska ta någon annans plats i ett lag och har haft bra kontakter med klubben och jag har alltid haft bra koll på BSOK. 

På den vägen är det och att han ska representera BSOK är helt klart.

– Ett kanonförvärv, klargör Håkan Svensson.

Att Johan Runesson ska springa SM i den vinröda dressen kan också vara början på mer.

– Jag utesluter inget för framtiden. Det finns chans att jag framledes springer allt för BSOK. Klubben har många lovande och intressanta talanger. Jag hoppas redan kunna dela med mig i form av tips, kanske föreläsning, då jag varit med om mycket i min karriär.

Årets SM blir extra spännande. 

Vi hälsar Johan välkommen i BSOK-gänget!