Ragnar Collryd har avlidit

  • 23 jun 2020

En uppskattad och meriterad orienterare och eldsjäl har lämnat oss. Ragnar Collryd, som skulle fylla 85 år i augusti, har lagt ned karta och kompass. Han avled 15 juni.

Ragnar Collryd var under hela sin orienteringskarriär en hängiven och trogen BSOK:are. Han blev invald som medlem 1951. Redan året efter blev han klubbmästare i juniorklassen. KM var väl annars inte Ragnars mest framgångsrika tävlingar. Han vann sitt första natt-KM 1973 och sitt andra dag-KM 1977 (båda i H35-klassen).

Vi som hade äran att lära känna Ragnar minns honom som en snäll och sympatisk människa. Hans stora intresse var orientering och Bredaryds SOK. Som ledare var han korresponderande sekreterare, vilket innebar att han i många, många år skötte klubbens anmälningar till tävlingar. Än i dag är vi nog många som minns att vi ringde 85020 på söndagskvällarna för att meddela att vi ville tävla.

Inom klubben ska Ragnar sorteras in bland de absolut största. Exempelvis är han klubbens näst meste DM-vinnare med 36 guld och med silver och brons är antalet runt 75. Han fick klubbens bragdguld 1978 och arbetsguldet 1985 och var den förste att få båda belöningarna. Vidare var han en synnerligen pålitlig stafett- eller budkavlelöpare. Han sprang SM-kavlen och växlade 1963 som åtta efter andra sträckan. Sex gånger under åren 1959–1966 nådde BSOK placeringarna 2, 3, 4, 4, 2 och 2 i Smålandskavlen och Ragnar var med alla gångerna i laget.

Han var också med och vann DM-kavlen liksom LUGI-stafetten i Skåne då laget bestod av fyra bröder Collryd plus Mats Nord. Han gjorde också starka sträckor i Tiomila och var med i laget som 1966 kom på 17:e plats. Då sprang undertecknad tredje sträckan och skickade ut Ragnar som tolva. Han kom sedan in som trea och vi var med i absoluta tätstriden. Totalt gjorde han 15-talet starter i denna tävling.

Ragnar och Stig Johansson, som hastigt avled 2017, var såväl arbets- som klubbkamrater. De turnerade ihop på många tävlingar, framför allt utomlands som exempel 5-dagars i Schweiz och 3-dagars i Belgien.

En stor BSOK:are är borta men vi kommer att minnas Ragnar Collryd.

/Sölve Andersson