Axel SM-etta och Filip trea

• 21 sep 2019

Axel Elmblads revanschlusta gav SM-guld. Emil Auselius stämplade bort en SM-medalj, men den tog i stället Filip Trofast. Alltså guld och brons till BSOK i dagens medeldistans-SM.

Våra juniorer håller kvar BSOK på den stora orienteringskartan. Bästa tänkbara reklam fick klubben då medeldistans-SM avgjordes i hälsingeskogar vid byn Mo.

Axel Elmblad irrade bort en SM-medalj i långdistansen för en vecka sedan. Det var ingen rolig dag, men Axel tog ”debaclet” på rätt sätt. Han knöt nävarna, taggade upp och tog revansch. Inte ens omöjlige Viktor Svensk från Stora Tuna kunde matcha vår guldklimp.

– Jag hade ingen aning hur jag låg till och gjorde en del småmissar på den svåra banan, berättade Axel ett par timmar efter urladdningen.

Han vann H18 och var hela 1.43 före Svensk. Det skilde bara tre sekunder efter en dryg kvarts löpning, men på slutet av Axel obeveklig. Så, nu har han tagit ett guld (medeldistans), ett silver (natt) och ett brons (sprint) i årets SM-tävlingar. Den bedriften är det väl kanske bara Tove Alexandersson som matchar…

Emil Auselius var på håret att missa A-final i H20, men tog 20:e och sista plats i ena kvalheatet. Som tack för det fick han största först i dagens A-final. Och, det gick undan. Han hade bäst tid till  radiokontrollen och näst bästa vid förvarningen. Det var bara ett bekymmer. Den gode Emil hade stämplat vid en kontroll han inte skulle ha. En kontroll som låg i ringkanten på den han skulle besökt.

En medalj flög all världens väg, men den landade till slut ändå i BSOK. Filip Trofast, som varit stabilt jämn på sistone, svarade åter för ett mycket starkt lopp. Han tog bronset, 49 sekunder efter Ravinens Erik Herne och 35 sekunder efter Hernes klubbkompis Axel Granqvist som tog silvret.

Stort grattis Axel och Filip!

Övriga BSOK:are i SM-finalerna hade det jobbigare, men det kommer nya chanser.

Dagens SM-facit för BSOK:

H18: 1) Axel Elmblad, –1.43, 36) Anton Gunnarsson, +19.09.

H20: 3) Filip Trofast, +0.49. Emil Auselius felstämplat.

D18, B-final: 21) Linnea Skalberg, +9.44.

D21, C-final: 33) Moa Hansson, +21.04, 34) Amelia Skalberg, +21.32.

Vi noterar också att Amanda Hansson, som numera tävlar för Göteborg-Majorna kom 19:e i D21 A-final, 8.47 efter Tove Alexandersson.