Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

2021 blev ett stort BSOK-år

28 DEC 2021 18:30
Ytterligare ett år är snart till ända, men definitivt kommer 2021 att vara ett av BSOK:s främsta någonsin. Ett år då Axel Elmblad slog alla tidigare klubbrekord.
  • Skapad: 28 DEC 2021 18:30

Har visserligen återgett alla stora framgångar i summeringarna månad för månad. Dock kan det vara på sin plats med en gemensam repetition som inte ”går av för hackor”. Eller vad sägs om:

• Junior-VM: Två guld och ett brons genom Axel Elmblad.

• Landslagsuttagningar: Elmblad och Emil Auselius.

• SM-tävlingarna: Två guld och två silver samt sex andra topp-tio-placeringar (4–5–5–7–8–10).

• DM-tävlingar (inkl. MTBO): 18 guld, 14 silver och 9 brons, vilket blev 45 pallplaceringar.

Axel främst någonsin

Att rangordna alla duktiga BSOK:are genom åren är svårt – eller omöjligt. Men, vem som varit den främste är odiskutabelt. Det är Gynnåsgrabben Axel Elmblad som tävlade oerhört mycket och klart mest i klubben. Ändå spetsade han formtoppen maximalt i de viktigaste tävlingarna, JVM i Turkiet. Först brons i sprint, sedan guld med överlägsen marginal i medeldistans och därefter diskvalificering i långdistans sedan han hoppat över en kontroll. Där rök sannolikt en silverpeng. 

Men, Axel kom igen och förde Sverige i mål i stafetten som världsmästare. Lägg till detta ett SM-guld, ett SM-silver samt femma i sprint och sträckseger i stafetten innebar att han förde i mål BSOK på sjunde plats.

SM-plakett, som de tio främsta belönas med, har följande erövrat: Stina Andersson, Emil Auselius, Filip Broling, Axel Elmblad (4), Anton Gunnarsson (2), Tuva Nylund, Johan Runesson och Clara Samuelsson.

Förglömmas ska inte Carina Svensson som i veteran-SM blev etta, tvåa och femma. Hon tog två DM-guld i MTBO och i OL-DM blev skörden tre guld, två silver och ett brons. Carina är trea på Sverigelistan i D50 och 70 på rikslistan.

Vän av ordning efterlyser förstås Håkan Svensson. Jo då, han sprang 13 tävlingar under året och facit blev: elva vinster och två andraplaceringar (varav en gång i H21). Antalet DM-guld blev fyra av fyra möjliga. Håkan är Sverigetta i H55 och 78 på rikslistan.

Att klubben har stark topp är odiskutabelt, men det finns också en bra bredd. 89 medlemmar deltog i tävling minst en gång och på 128 olika tävlingar gjordes 810 starter.

BSOK hade jubileumsfest för några veckor sedan. Kort och gott: det var en pigg 80-åring som firades.

På tal om ålder har undertecknad varit den äldste i tävlingsskogarna de senaste åren. Nu är risken mycket stor att någon annan får ta över den rollen. Jag har hela året kämpat med ett dåligt knä (artros), som bara blivit sämre och sämre. Nu är det riktigt illa, värk 24 timmar om dygnet. Löpning är helt otänkbart och promenad blir det som längst till postlådan, tur-retur cirka 300 meter. Efter fem månaders väntan är det äntligen bestämt att knäet måste opereras. När återstår att se. Och, efter en operation anser läkare att man inte ska springa…

Alla karriärer har ett slut, men det är tungt att inse det. Hur som helst: Gott Nytt År på er alla!

Skribent: Sölve Andersson
E-post: This is a mailto link

Hittaut  

 

Postadress:
Bredaryds SOK - Orientering
Ringvägen 26
33371 Bredaryd

Besöksadress:
Ringvägen 26
33371 Bredaryd

Kontakt:
Tel: 0709848792
E-post: This is a mailto link

Sponsorer


Bredaryd

Elajo

RapidPRF

Talent Plastics

Smålänningen

Ewes
Nyby
Metall AB Källström Nilsson
Winsth Golv
Värnamo Energi